EL TALLER DE METEOROLOGIA

             
                                                             ELS NÚVOLS 


Per fer aquest experiment el Cesc va utilitzar , una ampolla d´aigua , alcohol i un inflador , el que va fer va ser , ficar l´alcohol dins l´ampolla i despres inflar l´ampolla per un forat que tenia el tap , de manera de fer pressió a l´ampolla i que el tap surti volant i surti com una mena de núvol blanc , la raó d'utilitzar alcohol en aquest experiment és que s'evapora , al bombar l´ aire fas que les molècules que componen l'alcohol es dispersessin, la humitat es condensa i es crea el núvol , el que veus és el vapor d'aigua dins de l'aire i els núvols són bàsicament això , vapor d'aigua condensada.



Aqui et deixo un video on fan el mateix experiment ! 


   L´HUMITAT



                                                              LA PINYA 


Per aquest experiment el que va utilitzar el Cesc va ser , aigua i una pinya , el que va fer va ser molt facil , va agafar una pinya tota oberta i la va ficar dins un pot d´aigua , vam esperar un dia mes o menys i el que va pasar va ser que es va tancar la pinya ja que  els dies humits i plujosos les escates romanen tancades per evitar que les llavors caiguin en la terra humida poc adequada per al seu desenvolupament, aixi que la pinya es va tancar perque no aguanta l´humitat que hi ha . 








                                                LA LLAUNA QUE SUA 


Per aquest experiment el Cesc va utilitzar , una llauna , gel i sal . El que vam fer va ser ficar trosos petits de gel dins la llauna i despres li vam afegir sal , el que va pasar va ser que , al voltant de la llauna va apareixer unes gotes d´aigua , que no era del gel , ja que el gel estaba dins la llauna , era l´humitat que hi habia a clase , aquest proces es diu condencacio , ja qu quant fa fred es converteix de gasos a liquid , aixo seria la condencacio . 





          LA TEMPERATURA





                                                  LA LLAUNA SALTARINA 

Per aquest experiment el Cesc va utlitzar , una llauna , un plat amb aigua  i un encenedor . El que va fer el Cesc va ser ficar la llauna cap a baix sobre el plat amb aigua i va encendre foc a la llauna , el que va pasar va ser que , la llauna es movia , ja que l´aire de dins es calenta i com que l´aire calent ocupa mes lloc fa que l´aire que ja no cap dins surti i aixo fa que la llauna es mogui . 






Aqui us deixo un video de l´experiment que va fer el Cesc a classe . 
   




                                                     LA CAPSA MAGICA

Per fer aquest experiment el Cesc va utilitzar :  una caixa i dues  espelmes . 
El que va fer va ser , fer dos forats a la caixa , a dalt i a baix , i ficar una espelma encesa fins , despres va encendre una altra espelma i la va ficar a la part de adalt , el que va pasar va ser que , l´espelma de dins s´anava cap a un costat , cap a fora , ja que l´aire calent puja i aixo fa que l áire fred s´en vagi cap a dalt , aixo pasa perque l´aire calent pesa menys que l´aire fred i es va cap a dalt . 



   







LA PRESSIÓ 

Qué es la pressió atmosferica ? 

La pressió atmosfèrica és la força per unitat de superfície que exerceix l'aire que forma l'atmosfera sobre la superfície terrestre


Amb qué es pot mesurar la pressió atmosferica ?

Un baròmetre és un instrument que mesura la pressió atmosfèrica. La pressió atmosfèrica és el pes per unitat de superfície exercida per l'atmosfera. Un dels baròmetres més coneguts és el de mercuri.



EXPERIMENTS : 

1r-  Es mouen sense tocar 

Aquest experiment consistia en que dues llaunes es juntessin , els materials que el Cesc va utilitzar van ser . 

-Una palleta 

-Dues llaunes 



El Cesc les va colocar d´aquesta manera , sense que es toquin , i el que va fer va ser, amb una palleta va ser bufar , el que va pasar es que les dues llaunes es van ajuntar , ja que quan bufem entre les dues llaunes veiem que aquestes s'ajunten. Això es deu a l'efecte Bernoulli: quan augmenta la velocitat d'un fluid disminueix la seva pressió.
Per això, a l'bufar entre les dues llaunes, disminueix la pressió d'aquesta zona (mentre la pressió de l'aire dels altres costats de les llaunes segueix sent la mateixa). D'aquesta manera, la pressió externa empeny les llaunes cap al mig i  les junta.




2n experiment - La força de la pressió 

En aquest experient el que voliem aconseguir va ser que , un ou passi per un tub prim d´una gerra de vidre , per aixo el Cesc va utilitzar: 

-Un ou  dur 

-Com una gerra o un pot de vidre 

-Alcohol

-Foc 

-Cotó 

Procediment: 

1- Agafar el cotó i mullar-lo amb alcohol , amb compte de no mullar-se les mans amb el alcohol .

2- Encendre el cotó amb foc i llaçar-ho dins el pot de vidre

3- Ficar el ou dur a la punta de la gerra de vidre i mirar com pasa l´ou .

Aqui deixo un video on es veeu millor al minut 0:45 es veu l´ou .









3r experiment : La pressió actúa en diferents direccions 


Aquest experiment es tracta de que quant fiquem un got amb aigua i ho tapem amb alguna tapa , un tros de plastic o algo que no pessi tant no caigui el aigua .





Procediment :


Fica  aigua al got. No cal que l'omplis de el tot. Funciona amb qualsevol quantitat.

Tapa el got amb una tapa de plàstic un paper ...

Subjectant el got amb una mà i el paper o cartró amb el palmell d'una altra mà, posa el got cap per avall.

Treu la mà que subjecta el cartró. Si tot va bé l'aigua no es caurà










EL SOL 

El Sol, una geganta bola giratòria de gas molt calent, és energizado per reaccions de fusió nuclear. La llum de el Sol escalfa el nostre planeta i fa possible la vida.




EXPERIMENTS 


1r -El albedo 

Amb aquest experiment anem a punxar globus de diferents colors fent servir una lupa i la calor de el sol. 
L'objectiu és comprovar si el color de l'globus influeix en el temps que triguen a punxar-se.




Materials:

-Una lupa.

-Globus de diversos colors, entre ells, blanc i negre.

-Un dia amb sol i si pot ser sense vent.

Procediment:

--Infla els globus.



-Col·loca't d'esquena a el sol.

-Amb una mà subjecta un globus. Amb l'altra, orienta la lupa de manera que capti els raigs solars de manera directa sobre el globus. 

-Apareixerà un cercle lluminós a la superfície.


-Allunya la lupa fins a aconseguir que la mida de l'cercle sigui el més petit possible.

                               



La llupa.

Una llupa està formada per una peça de vidre o plàstic transparent que les seves cares tenen forma corba cap a fora, és a dir, és més gruixuda al centre que a les vores.


El color de l'globus.

No tots els colors resisteixen el mateix. Hem comprovat que els globus de color negre són els més ràpids en punxar-se. El segueixen els globus de color fosc, mentre que els de color clar triguen molt més.

La diferència de comportament entre uns colors i uns altres es deu al fet que no tots absorbeixen igual de bé l'energia de el sol. En els extrems es troben el negre i el blanc. El negre és el que absorbeix major quantitat d'energia, per això s'escalfa tan ràpidament. Per contra, el blanc és que més enegía reflecteix i menys absorbeix, per això és més difícil que adquireixi una alta temperatura.


Aqui et deixo un video on proben l´experiment de la llupa amb diferents colors dels globus .






2n EXPERIMENT : Arc de Sant Martí


El que voliem aconseguir era , que en un paper blanc es fagui un arc de sant martí amb un CD i per aixo necesitem la llum del sol , una llantera ...


Aqui es veu com queda amb ajuda del CD i del sol . 

Quan il·luminem amb llum blanca (llum que aquesta composta amb diferents colors) el reflex formés imatges en diferent posició.



LA TEMPERATURA 


La capsa magica 

La llauna 

El Cesc ha utilitzat un plat amb aigua i ha ficat una llauna al damunt , al ficar-li foc jo crec que l´aigua es ficara calenta, no 

El Cesc ha ficat una espelma dins una capsa jo crec que l´espelma s'apagarà . Ha fet dos forats a dos costats , 






















Comentarios

  1. no has fet els últims experiments i tampoc el que havies de fer en parella

    ResponderEliminar
  2. ara si que has fets els experiments, va que ja acabem el curs

    ResponderEliminar

Publicar un comentario